Jag gjorde två stycken tårtor till mitt kalas, båda med
hallonmousse och vitchokladmousse i och Philadelphiaost frostning ovanpå. Tårtbottnen
blir mycket hög vilket gör det lätt att dela den i tre delar. Kesellan och
citronskalet i chokladmoussen gör att den blir lätt och fräsch.
Till en tårta
Chokladbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl
glutenfri fin mix
1 dl
potatismjöl
4 msk kakao
2 tsk
bakpulver
1 nypa salt
Smör och
kokos till formen
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Blanda
de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Vänd försiktigt ihop
till en slät smet. Häll smeten i en bröad form med löstagbar botten (24 cm i
diameter) och grädda mitt i ugnen i 40 min. Lägg på ett bakplåtspapper när
kakan fått lite färg. Ta loss kakan ur formen och vänd den upp och ner när den
fortfarande är varm. Låt kakan svalna helt.
Hallonmousse
Ett paket frysta, tinade hallon à 250 g
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl sojagrädde
Mixa hallonen till en puré i en mixer. Koka upp hallonpurén med
gelésockret. Ta av från värmen och blanda ner vaniljsockret. Vispa grädden fast
och blanda ihop med hallonpurén när den stelnat något. Hallongrädden blir
ganska rinnig men stelnar i kylen. Låt purén stelna i en övertäckt bunke i
kylen i två timmar.
Vitchokladmousse
150 g vitchoklad
2 dl sojagrädde
2 ½ dl kesella 10 %
Skal av en citron
Hacka chokladen och smält på svag värme i vattenbad. Vispa grädden
och vän ner kesella och rivet citronskal. Blanda ner gräddkesellan i chokladen
lite i taget och rör tills moussen är slät. Låt moussen stelna i kylen i någon
timme.
Frostning
600 g philadelphiaost
4 ½ dl florsocker
Vispa riktigt fluffigt.
Lägga
ihop tårtan
Dela tårtbottnen i tre lika tjocka delar. Lägg den nedersta delen
på ett tårtfat och fyll en sprits med vitchoklad mousse och spritsa en ring
längsmed kanten. Fyll ringen med vitchokladmousse.
Lägg på en av de andra bottnen delarna och tryck till försiktigt.
Fyll en sprits med hallonmousse och spritsa en ring längs med kanten. Fyll
ringen med hallonmousse och lägg på den sista bottnen och tryck till
försiktigt.
Dela upp frostningen i två bunkar ¾ i den ena och ¼ i den andra.
Bred på ett mycket tunt lager med frostning på tårtan från bunken med ¾ av
frostningen. Tvätta spateln eller slickepotten när hela tårtan fått ett tunt
lager med frostning. Nu gäller det att se till så att tårtan blir helt vit utan
några små prickar av chokladbottnen. Lättaste sättet är att skrapa av verktyget
ofta och använda lite frostning i taget samt att arbeta i lager.
Dekorera med blommor, strössel eller som jag gjort med rabarber
strimlor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar