tisdag 19 juni 2012

Hallonmousse och vitchokladmousse tårta


Jag gjorde två stycken tårtor till mitt kalas, båda med hallonmousse och vitchokladmousse i och Philadelphiaost frostning ovanpå. Tårtbottnen blir mycket hög vilket gör det lätt att dela den i tre delar. Kesellan och citronskalet i chokladmoussen gör att den blir lätt och fräsch.

Till en tårta

Chokladbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl glutenfri fin mix
1 dl potatismjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör och kokos till formen

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Vänd försiktigt ihop till en slät smet. Häll smeten i en bröad form med löstagbar botten (24 cm i diameter) och grädda mitt i ugnen i 40 min. Lägg på ett bakplåtspapper när kakan fått lite färg. Ta loss kakan ur formen och vänd den upp och ner när den fortfarande är varm. Låt kakan svalna helt.


Hallonmousse

Ett paket frysta, tinade hallon à 250 g
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl sojagrädde

Mixa hallonen till en puré i en mixer. Koka upp hallonpurén med gelésockret. Ta av från värmen och blanda ner vaniljsockret. Vispa grädden fast och blanda ihop med hallonpurén när den stelnat något. Hallongrädden blir ganska rinnig men stelnar i kylen. Låt purén stelna i en övertäckt bunke i kylen i två timmar.


Vitchokladmousse

150 g vitchoklad
2 dl sojagrädde
2 ½ dl kesella 10 %
Skal av en citron

Hacka chokladen och smält på svag värme i vattenbad. Vispa grädden och vän ner kesella och rivet citronskal. Blanda ner gräddkesellan i chokladen lite i taget och rör tills moussen är slät. Låt moussen stelna i kylen i någon timme.


Frostning

600 g philadelphiaost
4 ½ dl florsocker

Vispa riktigt fluffigt.

Lägga ihop tårtan

Dela tårtbottnen i tre lika tjocka delar. Lägg den nedersta delen på ett tårtfat och fyll en sprits med vitchoklad mousse och spritsa en ring längsmed kanten. Fyll ringen med vitchokladmousse.

Lägg på en av de andra bottnen delarna och tryck till försiktigt. Fyll en sprits med hallonmousse och spritsa en ring längs med kanten. Fyll ringen med hallonmousse och lägg på den sista bottnen och tryck till försiktigt.

Dela upp frostningen i två bunkar ¾ i den ena och ¼ i den andra. Bred på ett mycket tunt lager med frostning på tårtan från bunken med ¾ av frostningen. Tvätta spateln eller slickepotten när hela tårtan fått ett tunt lager med frostning. Nu gäller det att se till så att tårtan blir helt vit utan några små prickar av chokladbottnen. Lättaste sättet är att skrapa av verktyget ofta och använda lite frostning i taget samt att arbeta i lager.

Dekorera med blommor, strössel eller som jag gjort med rabarber strimlor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar